Hopp til innhold

Den ambrakiske bukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ambrakiske bukt
LandHellas
Del avDet joniske hav
Kart
Den ambrakiske bukt
38°58′21″N 20°58′09″Ø

Den ambrakiske bukt, også kjent som Artabukta, Actiumbukta eller Amvrakiabukta (gresk: Αμβρακικός κόλπος, Amvrakikós kólpos), er en bukt i Det joniske hav nordvest i Hellas. Den er om lag 40 km lang og 15 km bred og er den største lukkede bukten i Hellas. Byene Preveza, Arta, Amfilokhia (tidligere kjent som Karvasaras) og Vonitsa ligger langs kysten. Bukten har fått navnet sitt fra den antikke byen Ambrakia som lå nær kysten, mens det alternative navnet kommer fra byen Arta som i dag ligger på samme sted som Ambrakia.

Innløpet til bukten er et 700 meter bredt sund mellom den antikke odden Actium (gresk Άκτιο, Aktio eller Ἄκτιον, Aktion) i sør og Preveza i nord. En veitunnel går mellom de to byene. Bukten er forholdsvis grunn og langs kysten ligger det mange myrer, og store deler av dem er en del av en elvemunning. Elvene Louros og Arakhthos munner ut i bukten, og derfor er bukten varmere og inneholder mindre salt enn Det joniske hav. En strøm renner fra bukten og ut i havet. Bukten er rik på multe, sjøtunge og ål.

Den ambrakiske bukt var åsted for slaget ved Actium, hvor styrkene til Augustus beseiret flåten til Marcus Antonius og Kleopatra. I perioden fra den greske uavhengigheten (Konstantinopeltraktaten) i 1832 til slutten av den andre Balkankrigen (București-traktaten) i 1913 dannet deler av bukten grensen mellom kongedømmet Hellas og Det osmanske riket.

Restene av flere antikke byer ligger ved kysten: Actium ved innløpet, der det kjente slaget ved Actium ble utkjempet i 31 f.Kr.; Nikolipos, Argos Ippatum, Limnaea og Olpai.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]